Menu

Český král animovaných pohádek Jiří Trnka má svůj film, do kin přijde na podzim

Český král animovaných pohádek Jiří Trnka má svůj film, do kin přijde na podzim

Jiří Trnka byl jeden z největších českých umělců dvacátého století a patřil mezi zakladatele loutkové animace. Jeho poetická a imaginativní práce ostře kontrastovala s temnou érou 50. let. O autorovi slavné Zahrady s nevrlým kocourem, zvídavých klucích a slonech, kteří umí létat, natočili Joël Farges a Tereza Brdečková dokumentární snímek Jiří Trnka: Nalezený přítel.

Dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel je vyprávěn pohledem režiséra, který pátrá po osudu Jiřího Trnky, autora filmů jeho dětství, které viděl ve Francii jako malý v dělnickém kině, které promítalo východoevropskou animaci. Při svých cestách do Československa se v pozdějších letech seznámil s Terezou Brdečkovou a společně se snaží nalézt odpověď na otázku, kdo byl Jiří Trnka. Věnují se jeho nesnadným začátkům, ovlivněných českou loutkářkou tradicí, téměř osudově náhodnému přizvání k vedení studia animovaného filmu. Sledují jeho cestu za světovým úspěchem v temných 50. letech až k jeho konfliktu s komunistickým režimem na sklonku života.

Jiří Trnka a Jan Werich (foto: Václav Chochola)

Jiří Trnka, výtvarník, ilustrátor, spisovatel, scenárista, loutkář, sochař a jeden ze zakladatelů českého animovaného filmu, je jedním z největších a nejvšestrannějších českých umělců 20. století, jemuž se podařilo významně ovlivnit umělecké dění ve světovém měřítku. Začínal v Plzni v Divadle Spejbla a Hurvínka Josefa Skupy, v roce 1945 spoluzakládal studio kresleného filmu Bratři v triku, v roce 1947 založil Studio loutkového filmu Jiřího Trnky a stal se průkopníkem nové technologie. Díky Trnkově géniu a jeho skvělému malému kolektivu vznikla slavná česká škola loutkové animace.

Jiří Trnka (Karel Ludwig, Archiv B&M Chochola)

Na Západě získával festivalové ceny a stal se výhodným vývozním artiklem. Krása jeho filmů společně s jeho nádherným impozantním zjevem z něj udělaly světovou osobnost. Komunistický režim na něm demonstroval, jak byl humanistický a uměnímilovný. Trnka se nikdy nestal zaměstnancem, nebyl v KSČ, dělal si, co uznal za vhodné. Byl králem české knižní ilustrace i loutkového filmu. Jenže žil ve stínu totalitní moci, a to mělo své důsledky. V polovině šedesátých let se Trnka připravoval na svoje poslední dílo: krátký film Ruka, tvrdou alegorii totalitní moci. Film získal cenu na festivalu v Annecy, ale narazil na Československou cenzuru.

Do českých kin přijde film o Jiřím Trnkovi 28. listopadu 2019

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.98