Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Hrob světlušek aneb apokalypsa z druhé strany

Hrob světlušek aneb apokalypsa z druhé strany

Všichni známe nějaké filmy o druhé světové válce, a dokonce by se dalo říci, že jich je v kinematografii příliš mnoho a vidět je všechny prostě nelze za celý lidský život, protože stále vznikají další a další. Japonský film Hrob světlušek je jedním z nich, které reflektují zmiňovanou válku, ale vymyká se svým jedinečným dějem a pro Evropana i netradiční lokalitou.

Anime není jen pro děti

To, že Japonci mají specifickou kulturu, ví asi každý. Filmový průmysl není žádnou výjimkou, což dokazuje zvláštní typ kreslených filmů - Anime. Evropané se mohou mylně domnívat, že kreslený film je synonymem pro pohádku. Není tomu tak.

Ústřední dvojice anime filmu Hrob světlušek

Japonské anime pokrývá ohromné množství žánrů. Od pohádek, které jsou určeny malým dětem (Pokémon, Beyblade), až po hlubokomyslná dramata. Za nejvýznamnějšího režiséra takových dramat je považován Hajao Mijazaki, jehož filmy se proslavily i v České republice. Kdo by neznal jeho filmy jako Princezna Mononoke, Zámek v oblacích nebo Cesta do fantasie? Tyto snímky lze pustit svým malým ratolestem a také dospělý divák v nich najde skrytá hluboká poselství.

Vyhořelé město

Výjimečným Mijazakiho filmem je rovněž pohádka Můj soused Totoro, v němž nám zvedne náladu roztomilý medvídek z říše fantasie. Optimistický film vznikl roku 1988, tedy ve stejné době jako depresivní film Hrob světlušek od Isao Takahaty, po kterém Mijazakiho kouzelný medvídek přijde rozhodně vhod.

Hřbitov jménem Japonsko

Ano, Hrob světlušek je kreslený film, ale rozhodně ho nedoporučuji malým dětem, protože by z něho měly trauma. Děj se odehrává v samotném závěru války, zhruba v době shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, kdy Japonsko v boji vytrvává spíše z hrdosti a kdy výsledek dlouholeté války je již rozhodnutý. Staneme se svědky bombardování dřevěných měst, po nichž zbude jen pustá pláň a hromady mrtvol. Přeživší však zjišťují, že návrat do svých předválečných životů je prakticky nemožný.

Dvojice dorazila na venkov

Uprostřed celé té zkázy sledujeme příběh chlapce Seita a jeho malé sestry Setsuko. Režisér Takahata nevybral děti jako hlavní hrdiny náhodou, protože právě děti jsou nejzranitelnější v takových katastrofách. Inspiraci nalezl v autobiografickém díle spisovatele Akiyukiho Nosaky, který si prošel podobným peklem, byť filmový příběh je pouze adaptace.

Chlapec Seita se svojí malou sestrou Setsuko

Obě hlavní postavy se vyrovnávají s chaosem v závěru války, se ztrátou rodiny a odjíždějí k poslední příbuzné, která je však ponižuje a okrádá. Rozhodnou se tedy odejít a přežít na vlastní pěst. Bez střechy nad hlavou a bez cizí pomoci jsou odkázáni pouze jeden na druhého. Japonsko má však problém se zásobováním potravin a děti to nebudou mít jednoduché…

Nejsilnější protiválečné anime

Hrob světlušek je možné zařadit mezi válečná dramata, přičemž v prvních minutách filmu je až hororová atmosféra. Některé záběry jsou silně naturalistické a v kombinaci s emotivní hudbou vám dokáží nahnat i slzy do očí. Snímek lze chápat i jako kroniku těžké doby. Tehdejší japonská města byla postavena převážně ze dřeva, takže vlivem amerického bombardování mohlo snadno lehnout popelem. Výsledek takové zkázy nám může připomínat i nechvalně proslulé účinky atomových bomb. Jak se asi cítili japonští civilisté, když viděli na nebi letět jediný americký letoun? Jejich veliký strach nám přibližuje právě Seito svými reakcemi. V průběhu bombardování města, kdy se civilisté bojí o své životy a snaží se najít úkryt, lze spatřit i fanatického vojáka provolávajícího slávu císaři a nedbajícího o okolní zkázu.

V ohromném množství filmů o druhé světové válce nám tento snímek opravdu přijde ojedinělý, protože se týká japonské strany, která je v mnoha válečných filmech příliš redukována na pozici pouhého nepřítele. Hrob světlušek se nesnaží glorifikovat jednu stranu a tu druhou hanět, jak to často dělaly válečné snímky natočené Američany a Sověty v období studené války (čímž autor článku nechce omlouvat válečné zločiny spáchané jakoukoliv stranou). Hlavní poselství může v dnešní době již působit ohraně a může být známo z jiných filmů, tedy že civilisté válkami trpí nejvíce. V případě popisovaného snímku trpí nejvíce právě děti, konkrétně holčička Setsuko nemohla ani stihnout přijít o čistotu svého mládí, a přesto trpí v chaotické době a přichází o svoji budoucnost.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

  • jiri vložil místo natáčení Rušná křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Zastávka tramvaje k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Strážník řídí provoz k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Hasiči k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Brána továrny k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Ujíždějící auto k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Začíná honička k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Kontrola na křižovatce k filmu Nevíme dne….

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 2.91