Menu

Kde se natáčel Joker? Taneční schody hledejte v Bronxu!

Kde se natáčel Joker? Taneční schody hledejte v Bronxu!

V minulých letech na nás útočili superhrdinové: v každém roce přišel nějaký ten Spiderman, Batman, Antman, Superman, Hulk… a když už je to samotné nebavilo, dali se dokupy jako Avengers, Strážci galaxie či Liga výjimečných. Uf. Jednomu by se z těch kouzel, superzbraní a hyperschopností zatočila hlava.

Přestože by nový Joker měl patřit do tohoto universa, stojí stranou. Nejde totiž o příběh superhrdiny, ale superpadoucha. Jednoho z nejoblíbenějších, jaký svět komixů doposud poznal. Jack Nicholson (Batman, 1989) i Heath Ledger (Temný rytíř, 2008) ztvárnili Jokera jako dokonalého maniaka, který se nezastaví před ničím.

Joaquin Phoenix (Warner Bros. Pictures)

Joker vzbuzuje kontroverze, a to i přes své excelentní kvality: vynikající kamera, barvy, soundtrack, a především excelentní herecký výkon Joaquina Phoenixe, který má rozhodně našlápnuto k získání oskara. Z Jokera by se mohla studia Marvel i DC poučit, přinesl svěží vítr do již poněkud obehrané omalovánkové komixové zábavy.

Jedním z nejdůležitějších prvků nového Jokera jsou samozřejmě filmová místa, právě ta dávají filmu onu tíživou atmosféru. Zvolená podoba Gotham City je na hony vzdálená všemu, co jsme doposud v batmanovské sérii viděli. O to zajímavější je pohled na skutečná místa, byť zatím zprostředkovaně, přes Street View či fotky návštěvníků.

The Dance Stairs

V podstatě je jedno, jestli jste film již viděli, nebo zatím ne, nicméně schody jsou klíčovým vizuálním prvkem všech teaserů a trailerů. Jde o dlouhé, takřka nekonečné schody, na kterých Arthur „Joker“ Fleck svůj tanec. Není proto divu, že se schody staly nejznámějším filmovým místem a mají svůj název i v Google mapách.

Dance Stairs in Bronx (Warner Bros. Pictures)

V Bronxu, New Yorku, byste takto typických schodů napočítali na 60, ale jen jedny jsou ty pravé, Jokerovy. Spojují Jerome a Anderson Avenue na úrovni západní 167 ulice. Mrkněte na Street View a srovnejte se záběrem výše. A pokud se vydáte na samotné místo, čekejte davy fanoušků a připravte si plíce: vyšlapat schody vám dá pořádně zabrat!

Joaquin Phoenix tančí na schodech (Warner Bros. Pictures)

Arkham Hospital

Dalším klíčovým místem příběhu Jokera, které se objevuje také ve spoustě dalších příběhů o Batmanovi, včetně herní série Batman Arkham, je nemocnice. Arkhamská nemocnice je navíc těsně spjatá s příběhem a po vizuálně-obsahové stránce hraje ústřední roli příběhu. Chystáte se v New Yorku po stopách Jokera? Toto místo byste neměli minout.

Joaquin Phoenix míří do Arkham State Hospital (Warner Bros. Pictures)

Jako exteriér byl v Jokerovi využit Brooklyn Army Terminal, tedy vojenský terminál, který sloužil především během druhé světové války jako místo překladu zboží z vlaků na lodě. V této neutěšené době zde pracovalo přes 20 000 vojáků a civilistů, prošlo zde přes 3,2 milionů vojáků a 37 milionů tun vojenského materiálu a zásob. Komplex budov pochází již z roku 1918 a byl postaven za pouhých 16 měsíců. Místo má jedinečnou atmosféru, byť se dnes profiluje jako moderní hub pro začínající podnikatele, malé dílny, místo pro výstavy apod.

Místo nad oblouky s nápisem nemocnice je dílem počítačových efektů (foto: Brooklyn Army Terminal)

Interiéry nemocnice však byly filmovány jinde, v Metropolitan Hospital ve čtvrti East Harlem, a samozřejmě byly patřičně upraveny.

The Loews Jersey Theater

V celém New Yorku byste napočítali pět divadel s názvem Loew’s Wonder Theater, ale pouze jedno se nachází v Jersey city. Jedná se o tradiční divadlo se spoustou světel, typickou budkou ve vchodu a neuvěřitelným geniem loci. V tuto chvíli prochází divadlo rekonstrukcí, exteriér, který se objeví i v teaseru, však vyzývá k pořízení několika skvělých záběrů.

Loew's Wonder Theaters (Warner Bros. Pictures)

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.18