Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Kultovní Samotáři se vrátili po 20 letech

Kultovní Samotáři se vrátili po 20 letech

Bylo nám šestnáct, chodili jsme na gympl a kdo neznal Samotáře a jejich hlášky jako by ani nebyl. Vedle snímků Šeptej a Návrat idiota to bylo další skoro až mimozemské zjevení na poli – pro nás ještě puberťáky – tehdejší nudné české filmové produkce. Teď se znovu vrátili do kin, ve vylepšené, digitálně restaurované verzi. A to paradoxně díky koronavirové krizi.

V létě měl jít do kin Zátopek, premiéra musela být odložena o rok a režisér David Ondříček se tak rozhodl podpořit kinaře. Vznikl nápad vrátit do kin jeho již dvacet let staré Samotáře. S ambicí oslovit i dnešní generaci náctiletých.

Labina Mitevska a Jiří Macháček (foto: Česká televize)

Jde o druhý Ondříčkův celovečerní film, scénáře se ujal Petr Zelenka. Za zmínku stojí, že šlo o celovečerní filmový debut Ivana Trojana. Ten posléze představil scénáristu filmu Petra Zelenku Mirkovi Krobotovi a díky tomu dostal Zelenka nabídku psát pro Dejvické divadlo. Zelenka tak vdechl život některým zásadním divadelním rolím Ivana Trojana. Mezi ně patřila také zfilmovaná hra Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi a další.

Saša Rašilov nejml. (foto: Česká televize)

"Prvním zárodkem budoucích Samotářů byla (v roce 1995) snaha zmapovat dokumentárním způsobem, na digitální kameru život mých nejbližších kamarádů a rodičů v době blížících se třicátých narozenin. Jakési účtování s okolím. V roce 1996 jsme s Olgou Dabrowskou sepsali první verzi scénáře. V době, kdy kolem nás byla řada "samotářů" jsme se pokusili prozkoumat jiné formy párového soužití než je manželství, chtěli jsme ukázat samotu nejen jako handicap, ale i stav, který by mohl člověk využít k určitému přemýšlení o životě," vzpomíná scénárista Petr Zelenka.

Jitka Schneiderová a Jiří Macháček (foto: Česká televize)

Jiří Macháček za svou roli zhulence získal o rok později Českého lva a jeho hlášky se staly legendárními. Nezapomenutelný byl také soudtrack k filmu, v nultých letech jsme ho poslouchali všichni. Jedná se o dvacet skladeb a všechny doprovázejí legendární „samotářské“ hlášky. Autorem hudby je Jan P. Muchow.

Dana Sedláková a Mikuláš Křen (foto: Česká televize)

Zajímavostí je, že ústřední skladbu nahrál v paneláku, zbytek už vznikal v klasickém nahrávacím studiu.

Komentáře

PP

Film mě opravdu zaujal, nejvíc v posledních letech a vidím na hercich a pak na sobě, jak jsme vsichni zestarli... Když film vyšel, žila jsem jako dvacetiletá ještě u rodičů, nekouřila, nepila alkohol, chodila do Sokola a měla i takové kamarádky. Jen jsem tušila, jak žijí jiní...předpokládám, že takhle šíleně většina ne...ale možná jsem si v tom mládí mohla zařídit víc zábavy...včera viděly část filmu i moje děti...doufám, že zábava je nemine, ale drogy doufám ano ????

2022-03-09 15:35:23

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.08