Menu

Lino Ventura: italský buldok s citlivou povahou

Lino Ventura: italský buldok s citlivou povahou

Červenec je výjimečný na kulatá výročí. Osmdesát let od narození Sinatry z Východu, jinak známého jako Zlatý hlas z Plzně, tedy živoucí legenda Karel Gott. V tuzemských médiích zastínil i dvě stě třicáté výročí dobytí Bastily, které odstartovalo Velkou francouzskou revoluci. Dnešní článek však bude o jiném výročí. Bude o jedinečném italském herci s charismatickým pohledem, který je však převážně v povědomí u starší generace diváků. Dnes je to přesně sto let od narození Lino Ventury, muže, který prožil svůj Americký sen.

Hlad, strach a chlad

Lino Ventura, celým jménem Angiolino Giuseppe Pasquale Ventura, se narodil 14. července roku 1919 v italské Parmě. Ve snaze bojovat se všudypřítomnou chudobou vycestoval jeho otec Giovanni Ventura do Francie, kde si našel práci. Sedmiletý Lino i jeho matka Luisa Borrini po letech svého otce následovali. Důvodem byl nástup fašisty Benita Mussoliniho k moci. Sedmiletý chlapec si velice moc přál opět setkat se svým otcem, ale slehla se po něm zem. Celý svůj život po svém otci pátral, bohužel neúspěšně.

Lino Ventura (foto: BMBF)

Bez podpory otce a v pozici cizince, který neuměl pořádně francouzský jazyk, se obtížně snažil o zařazení se do společnosti. Šikanu si od svých spolužáků nenechal líbit, a tak se nejednou dostal do problémů kvůli rvačkám. Důsledkem bylo dokonce vyloučení ze dvou škol. Lino cítil, že se musí postavit na vlastní nohy, a proto od svých devíti let začal pracovat. Vystřídal celou řadu povolání. Opravoval auta, prodával noviny, obsluhoval v hospodě, pracoval jako hotelový sluha či v cestovní kanceláři. Později své dětství shrnul pod třemi slovy: Hlad, strach a chlad.

Z vojenského zběha mistrem Evropy

Světlo do života mu přišlo roku 1935. Tehdy pracoval jako pomocný účetní v bance, ve které poznal i svoji budoucí manželku Odette Lecomte. Zpočátku byla láska neopětovaná, ale o sedm let později měl s Odette svatbu. Vzhledem k tomu, že tehdy zuřila válka, byl Lino krátce po svatbě povolán do italské armády, konkrétně k horským myslivcům v dnešním Slovinsku. Po necelém roce odešel na dovolenou, ze které se již zpátky nevrátil. Utekl za manželkou do Paříže, kde se jako dezertér musel ukrývat. Ve stejné době také trénoval řecko-římské zápasy.

Lino Ventura (foto: France bleu)

Trénování přineslo své ovoce, protože již po válce se Lino plně věnoval vrcholovému sportu. V rámci sportovních zápasů procestoval většinu západní Evropy. I přes své sportovní vytížení stíhal pracovat jako obchodní zástupce ve firmě na výrobu dětských oděvů, kterou po válce založila jeho manželka Odette. Vrcholem Linovi sportovní kariéry byla sezóna roku 1950, kdy se stal mistrem Evropy. O tři roky později utrpěl při zápase s Henrim Coganem vážnou zlomeninu nohy, kvůli které musel sportovní kariéru nadobro ukončit. Pracoval tedy jako manažer a organizátor zápasů.

Ve filmu Rumový bulvár držel v náručí Brigitte Bardot (foto: NBC Universal)

Z gangstera policistou…

Do světa filmu se Lino Ventura dostal čirou náhodou. Při natáčení filmu Nesahejte na prachy režisér Jacques Becker hledal člověka, který by uměl dobře francouzsky a italsky. Šéf produkce snímku si vzpomněl na svého kamaráda z dětství Venturu, kterého přemluvil, aby přišel na zkoušku. Na té Ventura oslnil svým talentem a také netradičním zjevem. Lino však nehodlal hrát v žádném filmu, a tak si účast podmínil zaplacením jednoho milionu franků. Režisér Becker požadovanou částku zaplatil…

Byť neměl Ventura ve snímku hlavní roli, prosadil se skrze ni do herecké branže. Během natáčení se spřátelil s Jeanem Gabinem, který se dokonce stal kmotrem jeho třetí dcery.

Ventura a Belmondo ve filmu Classe Tous Risques (foto: DW)

Zpočátku se Ventura objevoval v rolích gangsterů, ale postupem času se prosadil v opačném táboře spravedlnosti, tedy v rolích policejních komisařů. Jelikož si později své role důkladně vybíral, hrál také v nejednom dramatu s hlubokou myšlenkou. Níže v článku je připraven stručný popis osmi kvalitních filmů.

Rodina nadevše

Ještě než začnu s popisem zmiňovaných filmů, nesmím vynechat rodinné zázemí. Ventura vnímal svoji rodinu jako středobod svého života. Se svojí manželkou Odette prožil celý život a měl s ní čtyři děti, Clelia, Mylène, Laurent, Linda. Za zmínku stojí dcera Clelia, která se starala režisérkou a která zároveň o svém otci napsala několik knih. Smutný osud měla dcera Mylène. Z důvodu špatného porodu se stala mentálně postiženou.

Ventura se svojí ženou Odette. Měli spolu čtyři děti (foto: Prisma Presse)

Tragická událost ovlivnila oba zdrcené rodiče natolik, že po celý zbytek života podporovali děti s podobným postižením. Lino roku 1966 založil organizaci Sněhová vločka, která podporovala mentálně postižené děti tím, že pro ně stavěla domovy. Od prezidenta za své dobročinné aktivity dostal nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie, které však převzít odmítl: „Na vojně jsem seděl ve vězení, protože jsem odmítl povýšení na svobodníka. Stejně tak ani teď nechci žádnou medaili. Proto to přece nedělám." Za charitativní činnost dostala roku 1987 Řád čestné legie manželka Odette.

Slávu a ani publicitu nevyhledával. Rodinné soukromí si pečlivě hlídal a rozhovorům na osobní život se s novináři vyhýbal. Rodina byla v jeho životě nadevše. Lino ve stejném roce, tedy 1987, umřel na infarkt. Svůj život začal jako chudý chlapec a skončil jako uznávaná legenda kinematografie, která ztvárnila více než sedmdesát rolí.

Co stojí za zhlédnutí?

Druhý dech

Kriminálka, kterou natočil Jean-Pierre Melville, se svým stylem řadí k filmu noir. Temná atmosféra, pomalé a napínavé tempo snímku, to je Druhý dech. Proč druhý dech? Hlavní hrdina snímku, gangster Gustave Minda, jinak známý jako Gu (Lino Ventura), uniká z vězení, aby začal nový život. K tomu ale potřebuje spáchat loupež, protože bez peněz daleko neuteče. Příběh je natočen realisticky a samotný průběh zločinu je zachycen do nejmenších detailů. Dokáže Gu přelstít zkorumpované policisty a zrádce z řad mafie?

Lino Ventura a Raymond Pellegrin (foto: ARTE France)

Dobrodruzi

Snímek Dobrodruzi nadchne už svým hereckým obsazením. Lino Ventura zde hraje závodníka Rolanda, Alain Delon pilota Manu a Joanna Shimkus sochařku Laetitii. Tři různé profese mají ale jedno společného – neúspěch v životě. Roland si při testování zničí automobil s novým modelem motoru, Manu kvůli kaskadérským kouskům u Vítězného oblouku ztratí pilotskou licenci a Laetitii zkritizují novináři za její první výstavu. Nový smysl života trojice přátel nachází v honbě za diamanty, které se potopily společně s letadlem v Kongu. V průběhu dobrodružství však nejsou samotní… Přinese jim bohatství štěstí? Krásná muzika a epická přestřelka v pevnosti Boyard na samotném závěru jsou esy tohoto snímku.

Zleva: Serge Reggiani, Joanna Shimkus, Lino Ventura a Alain Delon (foto: Société Nouvelle de Cinématographie)

Sicilský klan

Jean Gabin je hlavou mafiánské rodiny původem ze Sicílie. Společně se zlodějem klenotů Alainem Delonem připravují další velkou loupež. Na stopě jim však je nekompromisní komisař, kterého hraje Lino Ventura. Snímek o italské mafii, loupeži a zradě pozvedává perfektní atmosféra, kterou díky své hudbě vytvořil italský skladatel Ennio Morricone.

Alain Delon, Jean Gabin a Lino Ventura (foto: Les Films du Siècle)

Poslední adresa

Lino Ventura v Poslední adrese hraje zkušeného a Řádem čestné legie vyznamenaného policistu, který však jednou odvede v poutech vlivného, a tudíž nesprávného, člověka. Po ztrátě svého vybudovaného postavení se ujímá na první pohled rutinního případu, má najít ztraceného svědka, aby vystoupil proti mafiánskému bossovi. Linovi v případu napomáhá mladá a naivní policistka, kterou ztvárnila Merlène Jobert (mimochodem matka herečky Evy Green). Napínavý snímek sice neposkytne příliš akčních scén, ale přesto vás vtáhne do děje. Pomůže k tomu perfektní hudba Francoise de Roubaixe, kterou se později inspiroval zpěvák Robbie Williams při tvorbě písně Supreme. Samotný závěr vám nabízí zřejmě jeden z nejsmutnějších konců v dějinách kinematografie.

Marlène Jobert a Lino Ventura (foto: NBC Universal)

Mlčenlivý

Pokud máte rádi agenta Jamese Bournea, rozhodně vás zaujme špionážní snímek Mlčenlivý. Lino Ventura zde hraje francouzského vědce, pracujícího v dobách studené války pro Sověty. Při vědecké konferenci ve Velké Británii je však unesen britskou tajnou službou a donucen ke spolupráci a časem ponechán na svobodě. KGB si však myslí, že ji Lino zradil. Začíná boj O život, ve kterém se Lino nemůže spoléhat na nikoho a na žádnou stranu, protože každý ho vnímá jako hrozbu. Ve filmu není nouze o akční scénky a samozřejmě i nutné napětí.

Lino Ventura v roli vědce (foto: Gaumont Distribution)

Klec

V minimalisticky pojatém snímku Klec se Lino Ventura vydává za svojí bývalou manželkou, která ve svém domě s velkou zahradou a na okraji města vykonává spisovatelskou profesi. Tajnůstkářská spisovatelka však na Venturu nastražila past v podobě klece. Překvapený muž se pokouší o útěk, protože jeho zhrzená žena není psychicky úplně v pořádku a netuší, co s ním zamýšlí…

Ingrid Thulin a Lino Ventura ve filmu klec (foto: Fox-Lira)

Dotek medúzy

Francouzský inspektor Brunel (Lino Ventura) se pokouší přijít na netradiční Pokus o vraždu spisovatele Johna Morlara (Richard Burton). Morlar přežil zranění, která jsou neslučitelná se životem, a v kómatu leží na nemocničním lůžku. Vyšetřovatelé však postupem času zjišťují, že Morlar má nadpřirozené schopnosti. Silou myšlenky dokáže páchat katastrofy a ani z nemocničního lůžka nemá v plánu s vražděním přestat. Napínavá a místy až hororová atmosféra vás nenechá v klidu.

Ventura ve filmu Dotek Medúzy (foto: ITC)

Bídníci

Příběh podle románu Victora Huga vypráví o bývalém Galejníkovi Jeanu Valjeanovi (Lino Ventura), který prošel vnitřní obrodou a hodlá po zbytek života druhým pomáhat. Fanatický komisař Javert (Michel Bouquet) si však myslí, že napravený zločinec zůstává navždy zločincem, takže Valjeana hodlá dovést zpátky na galeje. Cestou se Valjean setkává s malou holčičkou Cossetou, které se stává náhradním otcem. Tato filmová verze od režiséra Roberta Hosseina je považována za jednu z nejlepších. Diváci se přou, zda je lepší verze s Jeanem Gabinem nebo tato. Obě jsou velice kvalitní. Zatímco verze s Gabinem je nejvěrnější knižní předloze, tato verze vystihuje hlavní myšlenky díla. Snímek má naturalistickou atmosféru, přičemž chudoba a bída je takřka hmatatelná. Jedinečná je i bojová scéna na barikádách, která je celá natočena ve zpomaleném záběru.

Bídníci s Lino Venturou jsou považováni za nejlepší adaptaci románu Victora Huga (foto: TF1 Films Production)

Komentáře

Kamila Huba

Nikdy předtím jsem neměl STD (sexuálně přenosnou nemoc) a nikdy jsem neměl nechráněný sex. Měla jsem však přítele, který měl v té době opar. Upřímně řečeno, předpokládali jsme, že to bylo jen místo, protože jsme se o HERPESu doteď nikdy nedozvěděli. Měli jsme orální sex, a tak jsem dostal HERPES. Díky bohu, že jsem na internetu našel pána voodoo, který seslal nějaké wellness kouzlo a také mi připravil bylinný lék, který jsem s vírou užíval pouze 14 dní, a poté, co jsem si začal všímat změn na svém těle, jsem šel na kontrolu do nemocnice a potvrdil že jsem se úplně vyléčil z HERPES (herpes negativní). Jeho léky nemají ŽÁDNÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY, neexistuje žádná speciální dieta při užívání drog, můžete ho kontaktovat na jeho e-mailu: voodooconnect60@gmail.com a také na whatsApp +234- 8097014925 a vyřešit všechny své zdravotní problémy.

2023-04-29 06:25:38

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.86