Menu

Národní třída: Hynek Čermák v roli kulturisty z paneláku

Národní třída: Hynek Čermák v roli kulturisty z paneláku

Dramatický příběh natočený podle románu Jaroslava Rudiše balancuje na hranici přístupnosti, proto se tvůrci rozhodli natočit hned dva trailery, cenzurovaná verze je vysílaná před filmy pro nedospělé publikum.

Vandam, chlápek z panelákového sídliště, žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Kromě toho, že se rád porve, je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak posiluje, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A také k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů.

Hynek Čermák jako Vandam (foto: Falcon)

Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v listopadu 89 na Národní třídě jednou ranou dějiny do pohybu. Film Národní třída se dostává do kin skoro přesně 30 let poté, co hrdina stejnojmenné knihy v listopadu 89 stanul na pražské Národní třídě.

Kateřina Janečková a Hynek Čermák (foto: Falcon)

Hlavní hrdina Vandam, kterého ztvárnil Hynek Čermák, v sobě spojuje povahové rysy ztracenců dneška. "Vedle jeho životní frustrace, která spočívá v tom, že nezvládl adaptaci na nový společenský systém, je tu i narcismus, asi hlavní psychická choroba naší doby. A přes to, a možná i kvůli tomu, je to sympaťák, který má dobré srdce a v tom, co cítí a dělá, má asi tak stejně pravdu jako vy a já,“ říká o Vandamovi režisér Štěpán Altrichter.

Jiří Langmajer (foto: Falcon)

Rudiše inspiroval pro napsání knihy kamarád, který chodil do hospody jménem Severka. „Kolem jedné Severky jsem taky v Brně pořád chodil, dva roky jsem tam tenkrát bydlel a ten příběh tam taky napsal. Když pak v roce 2013 vyšla kniha, hodně lidí se mi ozvalo, že i u nich je Severka, a ať tam přijedu, že tam potkám jak Vandama, tak Lucku nebo Vandamova kámoše Mrazáka. A jedna Severka je i v Mostě. Ten seriál je skvělý a myslím, že Vandam by si s jeho hrdiny u piva dobře rozuměl,“ říká o hospodě z Národní třídy Jaroslav Rudiš.

Hynek Čermák a Jan Cina (foto: Falcon)

Po boku Hynka Čermáka se ve filmu v roli Psycha představí Jan Cina, Lucku ztvárnila Kateřina Janečková. V Národní třídě dále hrají Václav Neužil, Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková, Lubor Šplíchal, Andrej Polák nebo Martin Siničák.

Snímek se natáčel v Praze, především na pražských sídlištích Opatov a Háje a také v centru Prahy na Národní třídě.

Národní třída jde do kin 26.9. 2019

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.39