Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Nové vánoční pohádky České televize: O léčivé vodě

Nové vánoční pohádky České televize: O léčivé vodě

Tradice České televize trvá i v době koronavirové. Opět se můžeme v televizním programu těšit na premiérové pohádky. Na Štědrý den uvede ČT pohádku Karla Janáka O vánoční hvězdě, o den později na Boží hod vánoční Hodinářova učně, jehož režisérkou je Jitka Rudolfová, a na svatého Štěpána výpravnou pohádku O léčivé vodě, která tradičně vznikla v koprodukci s RTVS, podobně jako Čarovný kamínek, O zakletém králi a odvážném Martinovi, Johančino tajemství nebo Zázračný nos. Režisérem té nejnovější je Ján Sebechlebský.

O léčivé vodě - 26. prosince ve 20:00

„To nejvzácnější v našem světě není možné zpeněžit.“ Tak zní motto charakterizující jednu ze základních myšlenek pohádky z produkce RTVS. Příběh pohádky nás zavede do krajiny, kde odpradávna žili ve vzájemné symbióze vedle sebe lidský a vodní svět. V lidském světě vládne spravedlivou rukou král Juraj (Marián Mitaš), který ovdověl a stará se o svou dceru Hanku (Darija Pavlovičová, studentka Pražské konzervatoře). Ve vodním světě, který je pro lidské oči neviditelný, vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová) se svými pomocníky Fedorem (Juraj Kemka) a Viktorem (Petr Vaněk).

Princezna Hanka (Darija Pavlovičová) a král Juraj (Marián Mitaš) (foto: RTVS)

Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení.

Pomocník Fedor (Juraj Kemka) a Paní vod a pramenů (Linda Rybová) (foto: RTVS)

Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip (Juraj Hrčka) se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh, mlynář Jakub (Jakub Spišák).

Pokud je Vám tvář Jakuba Spišáka povědomá, nejspíše si ho pletete s jeho bratrem Samuelem, který je českému publiku známý zejména díky pohádce Láska na vlásku, kde si bratři zahráli společně (Jakub dělal Samuelovi dvojníka ve společných scénách) a seriálu Inspektor Max. Zatímco starší Samuel vystudoval VŠMU v Bratislavě, mladší Jakub je absolventem brněnské JAMU. Oba jdou ve šlépějích svých rodičů, herců Lenky Barilíkové a Michala Spišáka. Jejich dědou byl herec a režisér Karol Spišák.

Bratři Jakub a Samuel Spišákovi (foto: Pluska.sk)

V pohádce se představí také Rebeka Poláková jako služka Dora, Peter Šimun v roli lékaře, Marián Labuda ml. a Michal Režný v postavách komických stráží Fera a Miša nebo Attila Mokos a Anikó Vargová, kteří ztvárnili rodiče mlynáře Jakuba. Tanečního mistra si zahrál tanečník Marek Zelinka, kterého si můžete všimnout i v pohádce Hodinářův učeň, kde je jedním ze štamgastů v hostinci U Kukačky.

Anikó Vargová a Attila Mokos si zahráli rodiče mlynáře Jakuba (foto: RTVS)

Pohádka je zasazena do přelomu 19. a 20. století a kostýmní výtvarník Ján Kocman tehdejší okázalou až divadelní módu při tvorbě kostýmů naplno využil. Budeme obdivovat krásné dámské toalety a dokonce i kostýmy z vodního světa jsou dobové, jen si na nich Kocman pohrál s vlnkou a volánem. Využito bylo též mnoho starších kostýmů Slovenské i České televize. Některé šaty musely být ušity dokonce třikrát, jelikož se během natáčení důsledkem děje poničily.

Linda Rybová v roli Paní vod a pramenů (foto: RTVS)

Klíčem k vizuální stránce pohádky je období romantismu. Pro architekta Tomáše Berku proto byly jasnou volbou atraktivní historické památky na Slovensku, a to Bojnický zámek, hrad Červený Kameň, zámek Smolenice nebo vodní kolový mlýn v Tomášikově.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.77