Menu

Hrdinové z hor: Hádek se představí jako Mistr lyžař ve snímku Poslední závod

Hrdinové z hor: Hádek se představí jako Mistr lyžař ve snímku Poslední závod

Na konci února začalo natáčení snímku Poslední závod, vyprávějícím o známé krkonošské tragédii z raného období lyžařského sportu. Padesátikilometrový závod v běhu na lyžích se stal osudným dvěma přátelům Bohumilu Hančovi a Václavu Vrbatovi, kteří 24.3. 1913 nešťastně zahynuli při prudké změně počasí na hřebenech Krkonoš. Příběh byl už jednou zfilmován, a to v roce 1956 pod názvem Synové hor. Současnou poctu dvěma lyžařům natáčí režisér Tomáš Hodan. V hlavních rolích se představí Kryštof Hádek, Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk. První klapka padla ve Františkově u Rokytnice nad Jizerou.

Kryštof Hádek

Bohumil Hanč byl zkušený lyžař, na velikonočním závodu, který ho stál život, si chtěl potvrdit svůj titul Mistra lyžaře. Jako jediného diváka přizval svého kamaráda Václava Vrbatu. Závod odstartoval ráno na Labské boudě, bylo teplo, lyžaři vyrazili bez čepic a rukavic. O dvě hodiny později se ochladilo, část lyžařů závod vzdala, Hanč pokračoval a vracel se přes kontrolní body zpátky k Labské boudě, kde končilo první kolo.

Natáčení probíhalo na autentických místech

Závody postupně vzdali všichni, Hanč byl na trase sám, aniž by o tom věděl. Po poledni se ho vydali přátelé hledat, sportovec Emerich Rath našel Bohumila vysíleného, ale živého. Táhl ho kousek k Labské boudě, pak se vydal pro pomoc sám. Bohumil Hanč pak podchlazený a vyčerpaný zemřel na selhání srdce. Václav Vrbata také hledal svého kamaráda, byl nalezen umrzlý na místě, které je dnes nazýváno Vrbatovo návrší.

Filmaři si nemohli stěžovat na nedostatek sněhu

Ve filmu Synové hor byl Emerich Rath z politických důvodů opomenut, přitom to byl právě on, kdo prokázal při záchraně Hanče největší hrdinství. Zajímavé je, že se zúčastnil i natáčení snímku v roce 1956 – zahrál si epizodní roli hajného a při premiéře pak asi kroutil hlavou, že tak se ten příběh neodehrál.

Příroda přichystala filmařům extrémní podmínky

Režisér Tomáš Hodan chce v novém filmovém zpracování tohoto horského survivalu jeho postavu rehabilitovat: "Když jsem se více ponořil do dobových materiálů, rostla postava Emericha Ratha. Všichni to znají jako příběh Hanče a Vrbaty, přitom je to příběh Hanče, Vrbaty a Ratha. Rath je ten, kdo při Hančově záchraně prokázal největší hrdinství."

Cíl závodu se točil v Hostinné u Trutnova

V říjnu 2020 byla spuštěna sbírka na webu Donio, kde se mohl každý libovolnou částkou podílet na vzniku filmu. Sbírka už byla ukončena, podařilo se vybrat přes jeden milión korun.

Za zmínku také stojí fakt, že příběh se stal impulzem pro vznik záchranných služeb a v květnu 1935 i jednotné organizace Horské služby v Krkonoších. 24. březen je dnes slaven jako den Horské služby.

V hlavní roli Kryštof Hádek

Aktuální průběh natáčení můžete sledovat na Facebooku a Instagramu filmu Poslední závod.

Premiéra filmu je naplánovaná na 24.2. 2022

Foto: FB Poslední závod

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.4