Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Od letu prvního člověka do vesmíru uplyne 60 let, snímek o Gagarinovi vysílala ČT

Od letu prvního člověka do vesmíru uplyne 60 let, snímek o Gagarinovi vysílala ČT

V sobotu 10.dubna večer uvedla Česká televize na svém druhém programu ruský životopisný snímek Gagarin: První ve vesmíru. Příběh vypráví o majoru Juriji Gagarinovi, muži, který 12. dubna 1961 odletěl z kazašského kosmodromu Bajkonur v raketě Vostok 1 na oběžnou dráhu, aby obletěl Zemi a po 106 minutách přistál u vesnice Smelovka v Saratovské oblasti SSSR. Film je popisný a ukazuje Gagarina jako dokonalého vojáka i manžela. Příběh končí oslavným návratem na Zem, nic už nezmiňuje o pozdější životě kosmonauta číslo 1, který otevřel dalším astronautům dveře do vesmíru. 12. dubna se slaví jako Mezinárodní den kosmonautiky.

Středa 12. dubna 1961, kosmodrom Bajkonur. To, o čem lidstvo do té doby jenom snilo, se stalo skutečností: První let člověka do vesmíru! Sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin odstartoval v raketě Vostok 1 a jako první z lidí letěl do vesmíru, tam, kde ještě nikdo jiný před ním nebyl. Jeho raketa jedenkrát obletěla Zemi a Gagarin po 106 minutách přistál s padákem u vesnice Smelovka v Saratovské oblasti.

foto: Česká televize

Šlo o průlomový let, do té doby se na oběžnou dráhu Země dostaly pouze družice a později také dva živí tvorové, fenky Bělka a Strelka. Pro nás je dnes až těžko představitelné, že lidstvo s tehdejšími technickými možnostmi bylo schopno vyslat člověka mimo ochrannou náruč naší planety. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy.

foto: Česká televize

Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin), a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. Gagarin byl v jedné z prvních skupin kosmonautů, sestavené z více než tři tisíců stíhacích pilotů v celém Sovětském svazu. Jako nejlepší byl určen Gagarin, okamžitě ho čekal tvrdý trénink, který ho připravil na životní výlet do neznámého a nepoznaného světa.

foto: Česká televize

Celý let měl být plně automatický, Gagarin měl být pouhým cestujícím. Kdyby se něco náhodou pokazilo a on by musel do letu zasáhnout, měl mu to umožnit tajný kód. Po mnoha diskuzích obdržel zalepenou obálku, konstruktér mu však pošeptal číslo 125 se slovy, že to na něj nesmí prozradit. Po deváté hodině ranní moskevského času se loď odpoutala od zemského povrchu. Gagarin zahlásil své slavné: „Jedeme. Všechno probíhá normálně, cítím se výborně, nálada dobrá, vše v pořádku.“

foto: Česká televize

Nejprve vzrostlo přetížení, po 11 minutách se loď dostala na oběžnou dráhu a nastoupil stav bez tíže. Fascinovaný Gagarin popisoval krásy Země: „Poprvé na vlastní oči jsem viděl, že Země má tvar koule. Obraz obzoru je velmi zvláštní a velmi jasný. Neobyčejně krásný je přechod od světlého povrchu Země k úplně černému nebi, na němž jsou vidět hvězdy. Tento přechod je velmi jemný, je to jakýsi úzký pás kolem zeměkoule. Má světlounce modrou barvu. A celý přechod od modrého k černému je neobyčejně plynulý a krásný. Těžko to vylíčit slovy. Když jsem se dostával ze zemského stínu, byl obzor jiný. Měl jasně oranžový pás, který potom přecházel opět v modrou barvu a znovu v barvu úplně černou.“

Ve filmu je vidět tehdejší atmosféra v Sovětském svaze, lidé do poslední chvíle nevěděli, kdy se let uskuteční, zřejmě pro případ, kdyby se mise nepodařila a kosmonaut zemřel, aby se událost zbytečně neroznesla po světě. Let se ale povedl a Gagarin se okamžitě stal sovětským občanem číslo 1. Z pilota byla najednou modla a v podstatě maskot, byl vláčen po přehlídkách a zahraničních návštěvách, to už ale snímek nezachycuje. Zemřel tragicky, v pouhých 34 letech, při cvičném letu v březnu 1968.

Film Gagarin: První ve vesmíru můžete do 25.4.2021 zhlédnout na iVysílání.cz České Televize.

Komentáře

Annette

wow!!!

2021-05-07 09:39:13

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

  • jiri vložil místo natáčení Rušná křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Zastávka tramvaje k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Strážník řídí provoz k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Hasiči k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Brána továrny k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Ujíždějící auto k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Začíná honička k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Kontrola na křižovatce k filmu Nevíme dne….

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.9