Menu

Není čas zemřít: kde se natáčela nejnovější Bondovka?

Není čas zemřít: kde se natáčela nejnovější Bondovka?

Filmy s agentem 007 spojuje několik jmenovatelů: akce, krásné ženy a exkluzivní filmová místa. Filmový štáb cestuje po celém světě, aby nabídnul ty nejzajímavější exteriéry. Ať už jste nejnovější díl Není čas zemřít již viděli, nebo se do kina teprve chystáte, podívejte se s námi, kam filmový štáb během natáčení zavítal.

Úvodní minuty filmu, předcházející úvodním titulkům, patří vždy akci. S každým novým Bondem se tvůrci musejí vypořádat s úkolem, jak tuto scénu učinit ještě zajímavější, nápaditější a pestřejší. Excelentní úvodní honička patří mezi to nejlepší zejména díky zvolené lokalitě: Matera patří jednoznačně mezi nejkrásnější místa Itálie s hlubokou historií a typickou architekturou. Ostatně úvodní trailer je z velké části věnován právě tomuto místu.

Pokud ale zamíříte na mapy Googlu a vydáte se hledat most, na kterém se odehraje honička s motorkami a Masserati, zjistíte, že takový v Mateře vůbec nestojí. Most, který si v bondovce zahrál, najdete ve městě Gravina a nese název Ponte Acquedotto sul torrente Gravina.

Ponte Acquedotto sul torrente Gravina, Itálie

Filmové cestovatele proto mohou zklamat exkluzivní záběry starého hřbitova s městem, a právě i mostem v pozadí. Stejné místo ale v Mateře nenajdete, neboť byl hřbitov kompletně vystavěn filmaři u kostela Cappella di San Giovanni da Matera a nyní se již na místě nenachází. Stejně tak most v pozadí byl přidán digitálně tak, aby zapadal do celé sekvence italského města.

Hřbitov byl vystavěn filmaři u Cappella di San Giovanni da Matera

To platí i pro hotelový apartmán Bonda a Madeleine v italském městě. Ve chvíli, kdy Madeleine vychází na balkon, vidíme krásnou scenérii starého města. Bohužel, stejný apartmán si nepronajmete: filmaři celý apartmán vystavěli pro účely natáčení na ocelovém lešení na Piazzetta Pascoli v Mateře. Můžete si ale stoupnout k zábradlí a pokochat se stejným výhledem.

Hotelový pokoj byl vystavěn uměle (foto: Turistická kancelář Matera)

Další nezapomenutelnou scénou je skok Bonda na motorce, kdy uniká svým pronásledovatelům. Natáčelo se skutečně v Mateře, nicméně ona stavba, po které Bond na motorce vyjíždí vstříc náměstí s kostelem, ve skutečnosti nestojí.

Hrobka, po které Bond vyjíždí, ve skutečnosti neexistuje.

Už z traileru slavná scéna s útokem Bonda na pronásledovatele a jejich „pokropení“ rotačními kulomety ukrytými za reflektory svého Aston Martin DB5 se natáčela na Piazza San Giovanni, také v Mateře. Pokud se ale rozhlédnete ve Street View, zjistíte, že zvony si do záběru filmaři přidali digitálně, okolo náměstí se nenacházejí.

Náměstí Piazza San Giovanni, Matera

Vlakové nádraží, kam Bond po honičce přiváží Madeleine, se natáčelo v italském městě Sapri. Zde bond posadí Madeleine na vlak a loučí se.

Nyní odskočíme do severských zemí. Chata u jezera, která se objevuje v úvodních záběrech, a kde malá Madeleine bydlí se svojí matkou, byla vystavěna ve Swinleyském lese poblíž jezera Langvann pouze pro účely natáčení a nyní již nestojí.

Bond má také dlouhodobé vazby s Jamajkou, kde se natáčel Dr. No (1962) i Žít a nechat zemřít (1973). Pokud byste se chtěli ubytovat v Bondově domě na pobřeží, opět vás musíme zklamat. Dům byl vystavěn filmaři v jedné zátoce nedaleko Port Antonio. Jamajka také „zaskočila“ za Kubu, kde se natáčely akční scény návštěvy Bonda na oslavě narozenin.

Bondův dům postavili filmaři na Jamajce.

Sídlo hlavního záporáka Safina se nachází na opuštěném ostrově, který má dle filmu ležet ve sporných vodách Japonska a Ruska. Ve skutečnosti se jedná o Faerské ostrovy, které - ač leží mezi Velkou Británií a Islandem, náleží Dánsku.

Jak se vám nejnovější Bondovka líbí, a navštívili jste některá filmová místa? Podělte se s námi v diskusi.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.37