Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Jak si nevzít princeznu prozradí ČT na Štědrý večer

Jak si nevzít princeznu prozradí ČT na Štědrý večer

Co by to bylo za Vánoce bez pohádek! I letos o Štědrém večeru uvede Česká televize zbrusu nový příběh. Již tradičně se režie vánoční pohádky ujal Karel Janák, v hlavních rolích se objeví Marek Adamczyk, Anna Fialová, moudré sudičky ztvární Iva Janžurová, Naďa Konvalinková a Daniela Kolářová.

Prince a princeznu pojí podobný problém, oba se chtějí zbavit sudby, která jim byla sudičkami předurčena. Princ Leopold (Marek Adamczyk) je hloubavý a uvážlivý, každý svůj životní krok pečlivě zvažuje a pravidlo dvakrát měř, jednou řež pro něj platí dvojnásob. Volný čas tráví především studiem. Naopak princezna Josefína (Anna Fialová) je energická, nespoutaná až rebelská. Pro obě hlavní postavy je krajně nepříjemná situace, kterou sudičky předpověděly: že se jejich osudy spojí a stanou se manželi. Oba se tedy rozhodnou v této věci jednat: pomocí kouzelných hodinek se pokusí vrátit do minulosti a změnit věštbu. Ani jeden však netuší, jaké patálie jim cestování v čase způsobí.

Anna Fialová a Marek Adamczyk (foto: David Raub, Česká televize)

Pohádka vznikala na hradě Pernštejn a na zámku Frýdlant. „Na zámku Frýdlant jsem už chtěl točit pohádku Nejlepší přítel. Objeli jsme víc hradů a zámků, ale Frýdlant byl pro nás nejlepší, dodává režisér Karel Janák. Zámek Frýdlant je na filmaře zvyklý, v minulosti se zde natáčela pohádka Rumplcimprcampr nebo Peklo s princeznou.

Sudičky Naďa Konvalinková, Iva Janžurová a Daniela Kolářová (foto: Petr Čepela, Česká televize)

Ani romantickému hradu Pernštejn nejsou pohádkové postavy cizí. Jde o typický středověký gotický hrad, pevnost stojící již po staletí na skalnatém ostrohu. Před staletími přitahoval dobyvatele (Švédy v polovině 17. století), dnes turisty a především filmaře. Václav Vorlíček zde natáčel pohádku Jak se budí princezny, hradní interiéry a exteriéry mohli také diváci poznat v pohádkách Čert ví proč nebo Šťastný smolař. Rodilo se zde rovněž koprodukční drama Bathory.

Natáčení na zámku Frýdlant (Foto: Petr Čepela, Česká televize)

Obsazení pohádky není ryze české (královnu ztvární německá herečka Sonsee Neu), na jejím vzniku se kromě České televize podílela německá dětská televize TV Kika, slovenská RTVS a pražské trikové studio UPP.

„Často slyším říkat, že v pohádkách už všechno bylo a že se nic nového vymyslet nedá. Není to pravda, jen to dá čím dál víc práce. Když se to ale podaří, jako v tomto případě, je to velká radost. Letošní vánoční pohádka má originální zápletku, a přitom je to pohádka se vším všudy – je v ní humor, napětí i láska. A samozřejmě všechno dobře dopadne, jak to má být. Aspoň v pohádce!“ řekla pro Českou televizi kreativní producentka Barbara Johnsonová.

Tradice televizních pohádek na Štědrý večer vznikla po revoluci, do té doby Československá televize vysílala o vánočních svátcích spíše rodinné filmy. V 70. letech se začaly natáčet filmy určené přímo k uvedení na Štědrý večer (například v roce 1977 Jak vytrhnout velrybě stoličku), první vánoční pohádka O Janovi a jeho podivuhodném příteli se vysílala o Vánocích v roce 1990.

Komentáře

omikron

Tahle tradice rodinných filmů na Štědrý večer v televizi má dost kuriózní vznik. Zmíněný film Jak vytrhnout velrybě stoličku vůbec nebyl natáčen jako vánoční film. Měl to prostě být příběh o osamělé matce s osmiletým klukem a o hledání tatínka. Něco jako Lístek do památníku, o hledání dávné lásky. Tak to aspoň Marie Poledňáková plánovala.

Někdy na rozmezí října a listopadu 1977 se konala schvalovací projekce filmu. Před šéfy jednotlivých redakcí a vrchním politickým dozorem - čti cenzorem - Milenou Balašovou. To ona strašlivě seřvala zpěváka Waldemara Matušku, a kvůli ní se přetáčelo několik dílů Třiceti případů majora Zemana.

Když došlo na ten známý záběr s puntíkovaným šátkem a bolavým zubem, kde Tomáš Holý trucuje a zlobí se na tatínka, paní Balašová se rozplakala a z projekce odešla v slzách. To ona pak zařídila, přes protesty Marie Poledňákové, pro film tenhle sváteční vysílací čas.

Výsledek byl neuvěřitelný. Na film se dívalo přes 86 procent domácností, které měly televizor. Proto tahle tradice v ČsT zdomácněla a od té doby každý Štědrý večer byl nějaký velký rodinný film.

2021-11-15 15:25:34

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.93