Menu

Snímek Civilizace přináší dobrou zprávu o konci světa

Snímek Civilizace přináší dobrou zprávu o konci světa

Dokumentární film Civilizace režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty o proměnách civilizací a jejich podobnosti s tou naší současnou je podle jeho tvůrců tak trochu výpravnou reality show našeho vlastního kolapsu. Snímek, který filmaři natáčeli celých sedm let ve více než 30 zemích světa, dorazil do kin 13. října.

Co bude s naší globální civilizací? Nastala doba zlomu a úpadku, nebo máme ještě čas. Čas na co? Ve filmu vystupují různé osobnosti z různých ať již vědních či humanitních oborů. Shodují se na tom, že před námi mnoho civilizací zmizelo a zatím žádná nevyřešila schopnost přežití.

Premiéra filmu Civilizace

Mezi tyto osobnosti patří anglická bioložka Jane Goodall, dnes již nežijící norský archeolog Thor Heyerdahl, egyptský archeolog Zahi Hawas, spisovatelé a aktivisté John Perkins a Scilla Elworthy a jiní. Zahi Hawas pokládá otázku na téma, proč už nestavíme pyramidy? Už je nepotřebujeme, máme techniku, ale nemáme už myšlenku jejího užití. Jedním ze základních zákonů přežití civilizace jsou zdroje a schopnost člověka se adaptovat na nové podmínky života.

Dokumentární film Civilizace

Archeolog a egyptolog Miroslav Bárta přidává i vědecké vysvětlení. „Kolaps tak, jak jej chápeme v souvislostech společenských věd, neznamená genocidu, válku a smrt. Je to změna pravidel, hodnot a složitosti systému, který doposud fungoval a najednou ztratil svůj smysl. Když se dnes rozhlédneme, nebude málo lidí, kteří si řeknou, že právě to se děje kolem nás a na celém světě. Ale tak jednoduché to není. Známe sedm pravidel, která popisují koloběh růstu a kolapsu civilizací. S jejich pomocí je budoucnost v našich rukou.“

Film předkládá zajímavý pohled na svět, svět kterého jsme součástí. Umíme využít naší šance našich životů, abychom se zamysleli na tím jak dál? Vše máme ve svých rukou. Využijeme tuto šanci?

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.28