Menu

Vicky Cristina Barcelona: návštěva Španělska (video)

Vicky Cristina Barcelona: návštěva Španělska

Cílem naší částečně filmové cesty byla Barcelona, kde jsme vedle památek a zajímavých míst navštívili několik zajímavých filmových lokací.

Naše cesta pokračovala z Nice a Marseille do Barcelony. Město, které v nás rozhodně zanechalo jen samé kladné vzpomínky. Vedle těch "povinných" zastávek jsme zavítali i na několik filmových lokací.

V Barceloně se nenatáčelo zdaleka tolik filmů, jako třeba v Londýně nebo v New Yorku. Hezký Top 10 nejlepších filmů natáčených v Barceloně přinesl The Guardian.

My jsme odjížděli s cílem nafotit a natočit alespoň pár míst z filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona (2008), což se povedlo.

Basílica de la Sagrada Família

Cílem všech turistů v Barceloně je bezpochyby bazilika Sagrada Familia - chrám Svaté Rodiny. Tuto v celosvětovém měřítku jedinečnou stavbu navrhnul Antonio Gaudí, slavný architekt neodmyslitelně spajtý s Barcelonou. Stavba započala již v roce 1882 a pokračuje dodnes - dokončení stavby je odhadováno mezi lety 2020 až 2030. Zbývá vybudovat hlavní průčelí, čtyři středové věže a věž hlavní - centrální. Bazilika tak bude mít celkem 18 věží symbolizující 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a Ježíše Krista zpodobněného hlavní, 170 m vysokou věží.

Před návštěvou vám silně doporučujeme objednat a zaplatit lístky prostřednictvím internetu. Vyhnete se tak frontě, která se v našem případě omotávala okolo půlky celé baziliky. Lístky si ani nemusíte tisknout, čtečky přečtou kód i z mobilu či tabletu.

Nejstarší fasáda Zrození z počátku minulého století

Velmi specifické jsou tři monumentální fasády: Zrození, Umučení a Zmrtvýchvstání. Každá je zcela odlišná. Fasáda Zrození byla vystavěna jako první, a právě ta se ve filmu Vicky Cristina Barcelona objevuje. Bazilika nepředstavuje ve filmu žádné klíčové místo, jde jen o jednu ze zastávek na turistické výpravě dvojice mladých slečen Vicky a Cristiny. Měli jsme to štěstí doprovodu dvou našich slečen a shodou okolností blondýnky a brunetky.

 Vicky Cristina Barcelona

Filmový záběr

Vicky Cristina Barcelona

Skutečnost - fotografie (1)

Vicky Cristina Barcelona

Detail filmu

Před katedrálou - Vicky Cristina Barcelona

Montjuïc

Druhý den jsme se vydali na kopec Montjuïc, na kterém se nachází hned několik zajímavých míst. Vyrazíte-li z náměstí Plaça d'Espanya, projdete výstavištěm a vydáte se k muzeu Museu Nacional d'Art de Catalunya. Po cestě minete velkou fontánu, která se co půlhodinu ukazuje ve své celé kráse včetně světelných efektů - samozřejmě dostatečně zřetelných pouze v noci.

Těsně pod muzeem se odehrávala další scéna - setkání Judy a Vicky:

 Vicky Cristina Barcelona

Filmový záběr

Vicky Cristina Barcelona

Skutečnost - fotografie (1)

Vicky Cristina Barcelona

Detail filmu

Setkání s Judy - Vicky Cristina Barcelona

Parc Güell

Městský park Güell je dalším Gaudího významným přínosem Barceloně. Byl vystavěn v letech 1900 - 1914. Stavbu Gaudímu zadal průmyslník Eusebi Güell, přičemž park byl nejprve zamýšlen jako zahradní město se stavebními parcelami. O místa však nebyl zájem a tak z původního záměru sešlo. Osobitý přístup Gaudího vtisknul parku nezaměnitelné charisma: najdete zde nadzemní přechody, jeskyně a průchody, netypické fontány a především Síň sta sloupů před níž jsou rozlehlé schody s mozaikovým drakem. A právě před drakem se ve filmu setkává Vicky s Antoniem.

 Vicky Cristina Barcelona

Filmový záběr

Vicky Cristina Barcelona

Skutečnost - fotografie (1)

Vicky Cristina Barcelona

Detail filmu

Náhodné setkání - Vicky Cristina Barcelona

La Pedrera - Casa Milà

Další Gaudího stavbou, která se ve filmu objevuje, je známá Casa Milà. Častěji však tento obytný dům postavený v letech 106 - 1910 najdete pod názvem La Pedrera - hromada kamení. Tak stavbu označovali na počátku minulého století obyvatelé Barcelony a není třeba zdůrazňovat, že podobně jako mnohá nyní světoznámá architektonická díla se La Pedrera nesetkala v době svého vzniku s pozitivními ohlasy.

La Pedrera - hromada kamení: tak hanlivě označovali obyvatelé Barcelony tuto výjimečnou stavbu

Obytný dům je zajímavý hned z několika důvodů. Nejčastěji se setkáte s informací, že v domě nenajdete jedinou rovnou stěnu. Osobně považuji za zajímavější informaci, že La Pedrera byla prvním obytným domem v Barceloně s vlastními garážemi. Přijedete-li do Barcelony autem dnes, zjistíte, o jak prozřetelný krok před stovkou let šlo.

Budova není křivolaká a živelná pouze zvenčí, ale vevnitř, v interiérech a na obou vnitřních nádvořích. Vše je dekorováno abstraktními a květinovými motivy. Velmi zajímavá je i střecha s terasou. Jinde nudné místo přetvořil Gaudí v živelné místo plné tvarově abstraktních komínů, jak je patrné z filmového i skutečného záběru.

 Vicky Cristina Barcelona

Filmový záběr

Vicky Cristina Barcelona

Skutečnost - fotografie (1)

Vicky Cristina Barcelona

Detail filmu

Na výletě - Vicky Cristina Barcelona

Hospital de Sant Pau

Když Vicky opouští hodinu španělštiny a osloví ji Ben, vsadili bychom se, že se natáčelo před některou z Barcelonských univerzit. DeltyM však zapíchl prst do mapy u vstupní budovy nemocnice Sant Pau. A protože nemocnice ležela jen jednu zastávku metrem od místa pobytu, museli jsme se zde zastavit.

Bohužel však byla návštěva zklamáním. Na začátku července 2013 procházela vstupní budova nemocnice a celé prostranství zásadní rekonstrukcí a celá vstupní brána byla překryta deskami, aby pracovní stroje nerušili ulici. Místo zrcadlovky se tak tak podařilo škvírou posunout jen malou čočku telefonu. Záběr proto není přesný. Pokud se před bránou otočíte, spatříte Sagradu Familii.

 Vicky Cristina Barcelona

Filmový záběr

Vicky Cristina Barcelona

Skutečnost - fotografie (1)

Vicky Cristina Barcelona

Detail filmu

Vicky a Ben - Vicky Cristina Barcelona

Do Barcelony jsme odjížděli s tím, že jde o město, kde vás okradou. Měli jsme štěstí a věříme, že pokud si dáte pozor, budete se skvělým pocitem odjíždět i vy.

Na filmových lokacích jsme též natáčeli, následuje náš vůbec první sestřih a srovnání filmových i skutečných míst:

Během pobytu jsme ještě zhlédli film Bjutiful, shodou okolností také s hercem Javierem Bardemem v hlavní roli. Zatímco Vicky Cristina Barcelona je film plný slunce a radosti, Bjutiful je pravým opakem - vykresluje Barcelonu ve zcela odlišném světle. Film ještě musíme zpracovat.

Bohužel naše cesta nebyla naplánována do města Oviedo, kde se odehrávaly další záběry. Kdo ví, třeba příště. Zároveň jsme filmové lokace natáčeli, těšit se můžete na srovnávací videa s filmovými záběry.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.18