Menu

Jak dostat tatínka do polepšovny: Dračí zub třikrát jinak

Jak dostat tatínka do polepšovny: Dračí zub třikrát jinak

V jednom z předchozích článků jsme Vás informovali o nalezení chalupy, ve které Vašek trávil část prázdnin v kultovním československém filmu Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny. Na následujících řádcích se dočtete, jak je to ve skutečnosti s legendárním Dračím zubem – skálou, na kterou Vašek se svým otcem Lubošem potají lezli.

„Horolezci, horolezkyně, horolečata

nelezte na skálu co je hodně špičatá,

spadnete do písku a svou rodnou vísku

nespatříte více, dudláj – dá“

Kdo by neznal záběry, na kterých tehdy desetiletý Tomáš Holý v roli neposedného Vaška získával první horolezecké zkušenosti pod dohledem svého ještě neposednějšího otce Luboše, zkušeného člena horské služby. „Já si připadám jako v pohádce,“ rozplývá Vašek na skalním vrcholu, odkud se rozhlížel po okolních pískovcových věžích. „Slunce, skály, dračí zub,“ říká nadšeně otec. „A my dva,“ doplňuje jej chlapec. Tak zní dialog na vrcholu Dračího zubu, odkud je velice záhy vystrnadila Vaškova maminka Anna. Ve filmu se tento skalní útvar stal jedním z ústředních motivů a zná jej snad každý. Pokud by se však na základě jeho názvu někdo rozhodl po Dračím zubu pátrat, nepochodil by.

Jak je to tedy s Dračím zubem, který můžeme vidět na obrazovce?

Skála, kterou snímek Jak poslat tatínka do polepšovny tolik proslavil, jsou ve skutečnosti tři různá místa. Z jednoho si autoři propůjčili název, tedy Dračí zub. Místo, ve kterém se Vašek učí základům horolezectví a věž, na jejímž vrcholu nakonec stane, se nazývá Skautská. A do třetice je tu záběr, ve kterém se obě postavy kochají výhledem do krajiny a koušou jablko. Ten můžete najít nedaleko obou zmíněných útvarů a nazývá se vyhlídka U Lvíčka.

Ať chcete vidět Dračí zub skutečný, nebo filmový, musíte zavítat do oblasti nacházející se nedaleko Turnova, konkrétně poblíž obce Hrubá skála. Nedaleko té se rozprostírá skalní město, v jehož útrobách se nachází obě pískovcové věže. I rekreační turista je bez problému schopen vidět obě dominanty v rámci jednoho výletu, dokonce v rámci jedné okružní trasy.

 Jak dostat tatínka do polepšovny

Filmový záběr

Jak dostat tatínka do polepšovny

Skutečnost - fotografie (4)

Jak dostat tatínka do polepšovny

Detail filmu

Na Dračím zubu - Jak dostat tatínka do polepšovny

Tip na výlet:

Autem dojedete až na parkoviště, které se rozprostírá u zámku Hrubá skála. Když už je řeč o této stavbě, slušelo by se připomenout, že toto sídlo posloužilo i jako kulisa pro natáčení pohádky Princ Bajaja. Velmi krásný výhled nabízí zámecká věž, která je přístupná veřejnosti. Od zámku se vydáte po červené značce na rozcestí Adamovo lože, odkud pokračujete po žluté, směrem k Mariánské vyhlídce. Ta patří k nejkrásnějším místům, odkud spatříte hrad Trosky a další krajinné prvky Českého ráje. Cestou dále minete symbolický horolezecký hřbitov, kde jsou ve skále vytesána jména horolezců, kteří v této oblasti zahynuli. Pokračujete-li ještě o zhruba 200 metrů dál, dorazíte ke Skautské věži, tedy filmovému Dračímu zubu.

Vrcholová knížka na Skautské věži, na které stanul Vašek ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku coby na Dračím zubu

Z jižní strany Skautské věže můžete vidět konkrétní místo, ve kterém v Jak dostat tatínka do polepšovny zdolával Tomáš Holý své první lezecké metry.

Od Skautské věže je možné napojit se na nedalekou zelenou turistickou značku, která vede zpět k parkovišti u zámku. Cestou zpět, když budete míjet křížek po pravé straně, si můžete všimnout skutečného Dračího zubu.

 Jak dostat tatínka do polepšovny

Filmový záběr

Jak dostat tatínka do polepšovny

Skutečnost - fotografie (4)

Jak dostat tatínka do polepšovny

Detail filmu

Na Dračím zubu - Jak dostat tatínka do polepšovny

Když Vašek s Lubošem, jak si divák pochopitelně myslí, sedí na vrcholu skalní věže, pravda je opět jiná. Ve skutečnosti se jedná o vyhlídku U Lvíčka, která se nachází necelé dva kilometry po červené od zámku Hrubá skála směrem na Valdštejn.

Proč došlo k záměně?

Již letmým pohledem na obě od sebe zhruba tři sta metrů vzdálené skalní věže lze snadno pochopit, co vedlo Marii Poledňákovou a její tým k natáčení na odlišné lokaci, než jaká odpovídá skutečnosti. Dračí věž rozhodně patří k hůře zdolatelným skalám v této oblasti, zatímco struktura a sklon stěny Skautské věže, tedy té, kterou lezli oba herci ve filmu, naopak spadá do kategorie nejsnazších a nejpříjemnějších výstupů. Zdolání kolmé, v některých místech dokonce převislé stěny skutečného Dračího zubu by bylo pro dítě takřka nemožné.

Záměna vrcholu Dračí věže za vyhlídku je pochopitelná zejména z toho důvodu, že se filmaři nemuseli zabývat složitým dopravováním tehdy velmi rozměrné a těžké techniky a vyvarovali se komplikované manipulaci s ní na poměrně malém vrcholu skály.

Tomáš Holý alias Vašek ovšem přeci jen na vrcholu Skauta stanul. Dokazuje to (za předpokladu, že se nejedná o dubléra) následující záběr, který je pořízen z pod zmíněné skály.

 Jak dostat tatínka do polepšovny

Filmový záběr

Jak dostat tatínka do polepšovny

Skutečnost - fotografie (1)

Jak dostat tatínka do polepšovny

Detail filmu

Dračí zub - Jak dostat tatínka do polepšovny

Český ráj je snad nejatraktivnější filmovou lokalitou u nás. Návštěvu rozhodně doporučujeme, v každém ročním období má své nezaměnitelné kouzlo.

Komentáře

omikron

Je to tak, jak tvrdí Steev, podle mých informací z vrcholu mávají Jan Sochor a Hedvika Kynclová. Vlastní "výcvik", kde se Vašek pod vedením táty učí základy horolezectví točili skutečně pan Němec a Tomáš Holý. A stejně tak i slaňování Vaška když utíká pro pomoc a po intervenci mámy. Proto si filmaři zvolili tuto lokalitu, která je prý vhodná i pro začátečníky. Tomáše údajně jistil výše zmíněný pan Sochor, který byl zároveň i odborným poradcem filmu.

2013-12-09 19:16:19

Reagovat

Steev

Velmi pěkný článek, který zcela vyjasňuje, jak to vlastně s natáčením bylo. Jinak myslím, že Tomáš Holý na tom vrcholku nebyl. Kdysi jsem někde četl, že dětské záběry na skály natáčela dcera horolezeckého instruktora, která byla přibližně vstejně stará jako Tomáš, takže ho dublovala.

2013-12-09 12:26:40

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.75