Menu

V hlavní roli Křivoklát

V hlavní roli Křivoklát

Oblíbený hrad jak českých, tak zahraničních filmařů. Hrad, který filmem žije již od 50. let a jeho hvězdná kariéra nekončí ani v novém miléniu. To je Křivoklát.

Tato středověká památka se nachází na území stejnojmenného městyse Křivoklát, který najdeme nedaleko obce Rakovník ve Středočeském kraji.

Za zmínku stojí specifická možnost dopravy z Prahy k hradu, a to je spěšný vlak Křivoklát expres (nebo Křivoklátský expres). Historický vlak je z hlavního města vypravován již od roku 2003 (konkrétně 19. dubna 2003) a pouze několikrát ročně v rámci speciálních akcí na hradě. Mezi ně patří: Velikonoce na Křivoklátě, letní Křivořezání, podzimní Křivoklání a v prosinci Advent na Křivoklátě.

Výlet do historie

Ten samozřejmě můžete podniknout i osobní návštěvou Křivoklátu například právě zmíněným expresem, kdy na vás z hradu dýchne gotická atmosféra a nejedna vzpomínka na množství pohádek, v nichž hrál hlavní či vedlejší roli. A pokud chcete být součástí své vlastní pohádky, správa hradu nabízí i možnost svatebních obřadů.

Křivoklát patří mezi nejstarší české hrady – první zmínky o něm pocházejí z Kosmovy kroniky a jsou situovány do začátku 12. století. Původně se jednalo pouze o dvorec a později hradiště. To však postupem času nabylo na významu, jelikož na jeho místě ve 13. století vyrostlo jedno ze sídel Přemyslovců (buď za vlády Přemysla Otakara I., nebo jeho syna Václava I.) a stalo se reprezentativní usedlostí vládců českých zemí.

Hrad Křivoklát patří mezi nejfilmovanější české hrady

Ve 14. století jeho význam poklesl a stal se hlavně loveckým hrádkem, tehdy již značně postižen požárem ze začátku století. O jeho přestavbu se v té době zasadil Václav IV. a později v 15. století Vladislav Jagellonský. Přesto byl hrad dál na okraji dění. Často sloužil jako vězení pro urozené nebo jinak významné zajatce (např. Karel IV. nebo Edward Kelly).

Během 17. a 18. století hrad několikrát změnil majitele, až doputoval do rukou Fürstenberků, kteří ho opět začali restaurovat, neboť jej neustále stíhaly větší či menší požáry. V roce 1929 byl prodán Československu.

V (hlavní) roli Křivoklát

Díky své pozdně gotické architektonice a relativní blízkosti Prahy se Křivoklát stal oblíbenou destinací nejen turistů, ale hlavně filmařů. Účinkoval skoro ve 30 filmech – v některých se pouze mihnul, v jiných zazářil v celé své velkoleposti.

Padl do oka dokonce i zahraničním režisérům. V jeho zdech se natáčely scény například z filmu Wanted (zde „hrál“ moravský klášter), koprodukčního snímku Bathory (coby transylvánské sídlo strýce Zikmunda Báthoryho) nebo v Kletbě bratří Grimmů (místo svatby zlé královny alias Monicy Bellucci) či Červeném bedrníkovi (městečko Cholet ovládané madame Gilotinou).

 Wanted

Filmový záběr

Wanted

Skutečnost - fotografie (2)

Wanted

Detail filmu

Kaple - Wanted

 Bathory

Filmový záběr

Bathory

Skutečnost - fotografie (2)

Bathory

Detail filmu

U strýce Sigmunda - Bathory

 Valentin Gautier

Filmový záběr

Valentin Gautier

Skutečnost - fotografie (3)

Valentin Gautier

Detail filmu

Margueritte v Chaulet - Valentin Gautier

Co se týče tuzemské produkce, hrad se stal hvězdou samozřejmě především všemožných pohádek nebo historických filmů, kterým Křivoklát slouží již více než půl století jako dobová kulisa. Jak můžete vidět v seznamu filmů níže, jeho popularita konstantně plynula skrz desetiletí a filmaři si na Křivoklátě někdy doslova podávali dveře.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.29