Menu

Prožijte atmosféru protektorátního Hradce Králové, aneb kde se natáčel Vyšší princip

Prožijte atmosféru protektorátního Hradce Králové, aneb kde se natáčel Vyšší princip

Hradec Králové je filmovějším místem, než by bylo na první pohled patrné. Podívali jsme se na místa natáčení filmu Vyšší princip.

V předchozím článku o Hradci Králové jste se mohli dočíst o filmu Sarajevo, který má teprve vyjít a natáčel se v ulicích východočeské metropole. Pokud Vás článek zaujal a rozhodli jste se za místem Ferdinandova atentátu vydat, nebo máte jen cestu kolem, rozhodně stojí za zhlédnutí i některá místa, na kterých se natáčel film Jiřího Krejčíka – Vyšší princip. Všechny lokace navíc najdete takřka na „jednom fleku“.

Protektorátní teror

Vyšší princip pojednává o osudech studentů Kosteleckého gymnázia, jejichž zkouška dospělosti probíhá několik dní po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ihned po rozšíření zprávy o jeho smrti vyhlašuje místní Gestapo stanné právo, je zakázáno vycházet ve večerních hodinách do ulic a jakýkoliv projev sympatizování s atentátem na třetího nejvlivnějšího muže Říše je přísně trestáno.

Třída vystaví tablo do výlohy místního knihkupectví, kde však vydrží pouze do příchodu uniformovaného politruka. V maturitní třídě si ze smrti nacistického důstojníka příliš velkou hlavu nedělají ani v rámci kolektivu, čehož využije syn kolaborujícího prodejce obuvi (Rudolf Hrušínský). Na základě jeho udání jsou tři studenti zatčeni. I přes snahy přátel a učitelů a příslib velitele místního gestapa končí nevinný žert třídního premianta Vlasty Ryšánka tragicky.

Vyšší princip je zajímavou sondou do společnosti protektorátního Československa. Staví postavy do situací, ve kterých jsou nuceni volit mezi správností svých činů a riziky, která jsou s takovým jednáním spojena. Ukazuje, jak i morálně zásadový člověk podlehne strachu a tlaku okolností a zaprodá se ideologii, se kterou bytostně nesouhlasí. Postavy obuvníka a jeho syna jsou naopak příznačným znázorněním člověka, který je ochoten se pro vlastní prospěch zaprodat jakékoliv ideologii a to bez ohledu na následky pro okolí. Ačkoliv je Vyšší princip válečný film, nepotřebuje zbraní ani vojsk, neboť ukazuje rozklad státu a národa zevnitř.

Místa natáčení

Většinu lokací naleznete na královéhradeckém Velkém náměstí. Právě zde prožívali gymnazisté z Kostelce osudové chvíle po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Záběry, které z Hradce nepochází, lze ve většině případů poznat snadno podle toho, že je na nich vidět kopec. V Mechově, jak se také tomuto stotisícovému městu přezdívá, byste totiž tento krajinný útvar hledali marně. Ve spojení se záplavou kol, na kterých tu jezdí snad úplně každý, připomíná Hradec holandská města.

Ale zpátky k filmu. Kostelecké Gestapo (na prvních obrázcích článku) sídlí v budově městské radnice. Ač je tedy i ve skutečnosti sídlem místní honorace, lidé do velkých dřevěných dveří vchází zcela dobrovolně. Nachází se zde oblíbený bar.

V dalším záběru je vidět nepřirozeně umístěná fontána. Je sice pravda, že na Velkém náměstí bývala kašna, kterou nechal postavit král Jiří z Poděbrad, ta však byla roku 1728 zbourána. Ve filmu je vidět pouze malovaná kulisa. Podle pamětníka natáčení Vlastislava Boska byla vyrobena ze dřevěné kostry potažené plátnem. „Tehdy jsem přes náměstí chodil do práce. Z dálky v tom šeru vypadala skoro jako skutečná,“ zavzpomínal Bosek.

Paní Ryšánková míjí kašnu a přibíhá ke dveřím Gestapa

Dnešní podoba náměstí – zmizela atrapa kašny

Kromě mnoha záběrů na celé náměstí byl v Hradci Králové natáčený i běh paní Ryšánkové od jejího domu ke stanici Gestapa. Když se od sousedů dozví o popravě svého syna, v zoufalosti vybíhá Dlouhou ulicí směrem ke Klicperovu divadlu. Následující záběr ji však zobrazuje běžící směrem od městského pivovaru (dnes Krajský úřad) ke katedrále sv. Ducha, tedy v úplně opačném směru.

Třetí záběr opět navazuje na první zmíněný a paní Ryšánková vybíhá z postranní ulice na hlavní prostranství Velkého náměstí, odkud kolem falešné kašny dobíhá až ke dveřím Gestapa. Pátrali jsme i po místě, na kterém se nachází dvůr a byt, ve kterém Ryšánkovi žili. Ačkoliv se nám do útrob domu v dlouhé ulici nepodařilo dostat, nezdá se, že by se za jeho dveřmi podobný dvůr, jako který známe z filmu, nacházel.

Filmový záběr na paní Ryšánkovou běžící ulicí od svého domu ke Gestapu

Takto vypadá ulice ve skutečnosti, zda se za dveřmi domu s podloubím nachází dvůr, se zjistit nepodařilo

Paní Ryšánková běží ve skutečnosti úplně z opačné strany, než odkud vybíhala

Takto vypadá ulice dnes

Co tu ještě stojí za vidění?

Pokud vám po zhlédnutí filmových míst zbývá čas, můžete navštívit například Východočeské muzeum, které vždy společně se stálou expozicí nabízí tematické výstavy. Přímo před muzeem vybízí k procházce podél řeky nově zrekonstruovaná náplavka, na které se natáčela tato scéna z filmu Nespavost.

 Nespavost

Filmový záběr

Nespavost

Skutečnost - fotografie (1)

Nespavost

Detail filmu

U mostu - Nespavost

Hradec Králové se v tomto filmu objevuje velmi hojně, na některé další scény se můžete podívat přímo ve filmu. V letních měsících láká návštěvníky města i koupaliště s tobogány, v zimě naopak krytý akvapark. Kulturně založené turisty může oslovit evropskými cenami vyznamenané Bio Central, které se zaměřuje na filmy, které stojí stranou od středoproudé produkce.

Komentáře

Zbyněk

V Hradci není katedrála sv. Víta, ale sv. Ducha.

2014-02-04 23:35:01

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.39