Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Bohéma

Bohéma Heureka Bohéma
Bohéma

Detail filmu

Video

Děj filmu či seriálu

roryska19

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné.(Česká televize)

8.2.2024ladak1 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Doprovod na premiéru z epizody 2. Past na svědomí seriálu Bohéma.
9.11.2023kacer57 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Vchod do kostela z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
5.7.2023trempík nalezl lokaci místa natáčení Čajový dýchánek z epizody 4. A přece se točí seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Soud z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Burian u soudu z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení Soud z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
21.8.2021ales_j vložil reálnou fotografii k místu natáčení pred budovou súdu z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
18.4.2021Teoretik vložil reálnou fotografii k místu natáčení Burianův obhájce z epizody 5. Vyhrát za každou cenu seriálu Bohéma.
8.12.2017honajz vložil reálnou fotografii k místu natáčení Pozorování milicionářů z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
8.12.2017honajz vložil reálnou fotografii k místu natáčení Milicionáři pochodují z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
24.11.2017Kabonil nalezl lokaci místa natáčení Poprava Vladislava Vančury z epizody 3. Krev, půda a strach seriálu Bohéma.
24.11.2017sardon vložil reálnou fotografii k místu natáčení Milicionáři pochodují z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
24.11.2017sardon vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na Vyšehradě z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
17.9.2017Bojira nalezla lokaci místa natáčení v divadle z epizody 3. Krev, půda a strach seriálu Bohéma.
17.9.2017Bojira nalezla lokaci místa natáčení v divadle z epizody 6. Dvojí tváře seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hotel Černá hvězda z epizody 2. Past na svědomí seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Ulička ke kostelu z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Lili Krallová z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Cesta do rozhlasu z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.
12.9.2017jised vložil reálnou fotografii k místu natáčení Lili a Arnošt z epizody 1. Snad to nebude tak hrozné seriálu Bohéma.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.26