Menu

Děj filmu či seriálu

ozzy

Dvanáctidílný seriál na motivy románu Eduarda Basse vypráví příběh celého století cirkusu Humberto.

1. Díl - Návrat

V prvním díle se setkáváme s Vendelínem, který si musí vydělat 100 zlatých, aby dostal svoji Haničku. Na cestách potkává v lese cirkus Humberto se zlomeným kolem, které vypomůže vyspravit. Díky tomu se dostává k cirkusu. V prvním díle sledujeme příchod Bernarda, který přináší do cirkusu nová čísla.

2. Diel - Nabítka k sňatku

Bernard Berwitz si zobral za ženu dcéru Carla Humberta Antoinettu. K cirkusu sa vrátil Vendelín Malina, ktorého Hanička sa vydada zatiaľ čo on zarábal peniaze. Bernardovi a Antoinette sa narodí syn Peter, z ktorého sa rokmi stane krasojazdec. V pätnástich rokoch vystupuje v ženskom prezlečení. Dochádza ku komickej situácií, keď sa do neho zaľúbi dôstojník Palačič. V záchvate žiarlivosti sa pokúsi v cirkuse zastreliť, no trafí iba jedného koňa. Otec dôstojníka, gróf Palačič navrhuje Carlovi Humberovi finančné odškodnenie. Carlovi sa podarí od grófa získať pár čistokrvných koní. O pár rokov neskôr Peter Berwitz požiada o ruku slečnu Stenhouwerovú. Tá po nesúhlase rodičov so svadbou uteká z domu.

3. Díl - Carlo se loučí

Po svatbě Petra Berwitze a slečny Stenhouwerové umírá zakladatel cirkusu Carlo Humberto. Nedlohou poté umírá i Bernard Berwitz při drezůře šelem v kleci a novým ředitelem cirkusu se stává jeho syn, Petr. Ten pronajímá novou cirkusovou halu v Hamburgu a najímá nového kapelníka. Setkváme se také s malým Vašíkem, kterému otec mylně předvídal kariéru hudebníka.

4. Diel - Nový domov
Po smrti manželky Marie odchádza Antonín Karas so osemročným synom Vaškom za prácou do Hamburgu. V Hamburgu už ale miesto murára nezohnal a  zamestnal sa v  cirkuse Humberto ako pomocný robotník a trubkár. Malému Vaškovi učaroval cirkus na prvý pohľad a vôbec si nemyslí ako jeho otec, že v cirkuse bude len dočasne.

5. Diel - Maringotka číslo osm
Cirkus Humberto sa vydal na letné turné a s ním aj malý Vašek so svojim otcom. Vašek si v cirkuse rýchlo zvykol. Učarovali mu hlavne poníky, ale učil sa aj tvrdej práci akrobata pod dozorom Achmeda Romea. A tak nečudo, že sa v cirkuse zanedlho nehovorilo o nikom inom ako o Vaškovi. Spolu s Helenkou, dcérou direktora cirkusu Berwitza, absolvoval aj svoje prvé vystúpenie na poníkoch.

6. Diel - Natrvalo
Antonín Karas po Vaškovej roztržke s Paulom Romeom pochopí, že Vaškov život je cirkus a rozhodne sa v ňom zostať natrvalo. Vašek nájde po predstavení v hľadisku zlatú tabatierku, ktorá patrí barónovi Scheinsteinovi. Vašek mu ju zanesie. Po rozhovore s Vaškom barón upustí od svojho rozhodnutia spáchať samovraždu a zamestná sa v cirkuse ako manažér. Sprostredkuje stretnutie direktora Berwitza s jeho najväčším konkurentom Kranczom.

7. Diel - Konkurence
Stretnutie dvoch najväčších konkurentov Berwitza a Krancza skončilo, aj napriek počiatočným nezhodám, ich priateľstvom. V cirkuse Humberto sa začali hrať ako nové číslo pantonímy, ktoré zobrazovali svetové udalosti. Z malého Vaška sa stal časom už Václav a spolu s Helenou Berwitzovou vytvorili slávny jazdecký pár Dou Humberto. Václav sa zamiloval do Ruženky Langemaierovej. Helene sa zase dvorí Paulo Romeo, teraz už sólista baletu. Z cirkusu utiekol krotiteľ Gambiér, ktorý sa nechcel oženiť so svadby chtivou vdovou Hamerchmidovou. Václav sa ponúkne, že zastúpi Gambierovo miesto.

8. Diel - Láska
Václav úspešne zastúpil miesto krotiteľa šeliem. Nad cirkusom Humberto sa ale schádzajú mraky. Direktor Berwitz zostarol a už nedokáže ekonomicky rozmýšľať a hrozí, že sa cirkus dostane do finančnej krízy. Jedinou nádejou je opäť Václav, ktorý by mohol cirkus zachrániť, ak by sa stal jeho riaditeľom. Berwitz to ale nechce urobiť pokiaľ sa Václav neožení s jeho dcérou Helenou. To Václav nechce, lebo miluje Ruženku. Tá pochopí, čo pre neho cirkus znamená a vráti mu slovo. Anežka Berwitzová pozve do Hamburgu slávneho krotiteľa koní Wollschlägera s nádejou, že on presvedčí jej manžela. Berwitz je však tvrdohlaví a zo svojho neustúpi. Václav tak stojí pred ťažkou voľbou či zradiť cirkus alebo lásku.

9. Díl - Rozhodnutí
Neodvratný krach cirkusu Humberto se snaží alespoň o čas posunout Václav. Svou volbou však dává přednost Cirkusu před svou Růženkou. Nehospodárnost cirkusu má na svědomí Petr Berwitz, kterého po špatné zprávě raní mrtvice. Teprve v této těžké chvíli přenechává cirkus své dceři a zeťovi, aby mohl konečně odcestovat do Bruselu.

10. Díl - Varieté

Cirkus Humberto splatil všechny své dluhy a Václav Karas se vrací zpět do Prahy. Zde otvírá varietní divadlo pojmenované Varieté Humberto. Prostory sice neumožnily představení se živými zvířaty, umělci a artisté však měli kde ukázat své dovednosti. Díky náročnosti a vkusu direktora Karase premiéra všechny pražany okouzlila.

11. Díl - Útěk

Helena se jen těžce smiřovala s úspěchem pražského varieté. Jako krasojezdkyně nemohla v malém sále vystupovat a tak se stala pouhou divačkou. Václav si její situaci uvědomuje a kupuje jezdeckého koně, na kterém však Helena záhy opouští Prahu. V dopise na rozloučenou vysvětluje svůj útěk touhou po skutečné práci krasojezdkyně. Zanedlouho však umírá po pádu z koně při vystoupení v berlínském cirkusu Kran. Jediné, co Václava udrží v cirkuse, je jeho talentovaná vnučka Liduška.

12. Díl - Slavné jméno

Václav Karas se potýká s obtížemi svého varieté během první světové války, diváků kvapem ubývá. Rozhodne se zahájit spolupráci se souborem Živé obrazy, se kterým se však po neshodách rozkmotří. Z vnučky Lidušky vyrostla talentovaná tanečnice, jejímu postupu v této kariéře však brání studia na gymnáziu. Závěrem seriálu umírá Antonín Karas, jméno Humberto však přežívá diky talentu Lidušky.

Místa natáčení:

V prvním díle se Vendelín loučí s Haničkou ve skanzenu Veselý kopec. Pak vypomáhá sedlákům u Větrného mlýna v Kuželově. Cirkus Humberto pak staví pod hradbami ve městě Nymburk. V prvom dieli možno vidieť aj náměstí Zachariáše z Hradce v Telči.
V druhom dieli sa už objavujú exteriéry, ktoré sa točili v Nemecku. Za sídlo uhorského grófa Palačiča si však filmári zvolili zámok Kozel neďaleko Šťáhlav. Cintorín, kde Antonín Karas pochoval svoju ženu sa nachádza pri kostole sv. Petra v Poříčí nad Sázavou.
Vo štvrtom dieli filmári využili v niektorých scénach ateliér. Viac k tomu zistil užívateľ Omikron: "Celý dřevěný interiér cirkusové budovy, kruhová chodba s kancelářemi po obvodu, manéž, kde Vašek s Helenkou měli premiéru svého slavného čísla na ponících, vše bylo postaveno v halách hostivařských filmových ateliérů. Dokazuje to šikovnost českých řemeslníků i filmařů, na kterou upozoňoval mj. i Eduard Bass právě v Cirkusu Humberto."

19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení kamenná ulica z epizody 8. Láska seriálu Cirkus Humberto.
19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na můstku z epizody 8. Láska seriálu Cirkus Humberto.
19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení Rybářský domek z epizody 8. Láska seriálu Cirkus Humberto.
19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení Malina 2 z epizody 9. Rozhodnutí seriálu Cirkus Humberto.
19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení Malina z epizody 9. Rozhodnutí seriálu Cirkus Humberto.
19.4.2024montezooma vložil reálnou fotografii k místu natáčení Seemannsbraut - Námořníkova nevěsta z epizody 9. Rozhodnutí seriálu Cirkus Humberto.
21.2.2024Akrim nalezla lokaci místa natáčení dom na pobreží z epizody 8. Láska seriálu Cirkus Humberto.
21.2.2024Akrim nalezla lokaci místa natáčení Rybářský domek z epizody 8. Láska seriálu Cirkus Humberto.
3.9.2023trempík vložil reálnou fotografii k místu natáčení Náměstí z epizody 1. Návrat seriálu Cirkus Humberto.
3.6.2023v.duris vložil reálnou fotografii k místu natáčení Kostel z epizody 10. Varieté seriálu Cirkus Humberto.
6.4.2023Jarina 64 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na louce ve vesnici z epizody 1. Návrat seriálu Cirkus Humberto.
6.4.2023JirkaRybka nalezl lokaci místa natáčení Ve varieté z epizody 7. Konkurence seriálu Cirkus Humberto.
6.4.2023JirkaRybka nalezl lokaci místa natáčení Zrcadlo z epizody 12. Slavné jméno seriálu Cirkus Humberto.
6.4.2023JirkaRybka nalezl lokaci místa natáčení Zkušební komise z epizody 12. Slavné jméno seriálu Cirkus Humberto.
26.10.2022klaramudr vložila reálnou fotografii k místu natáčení Domy v Hamburku 2 z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.
26.10.2022klaramudr vložila reálnou fotografii k místu natáčení Domy v Hamburku z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.
9.10.2022klaramudr vložila reálnou fotografii k místu natáčení Domy v Hamburku 3 z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.
20.7.2021josefZR vložil reálnou fotografii k místu natáčení jar v Horní Sněžné z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.
20.7.2021josefZR vložil reálnou fotografii k místu natáčení Odchod do Hamburku z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.
20.7.2021josefZR vložil reálnou fotografii k místu natáčení zima v Horní Sněžné z epizody 4. Nový domov seriálu Cirkus Humberto.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.25