Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Děj filmu či seriálu

jircu

Filmové zpracování slavné lyrické opery. Zpívají a hrají: M. Boháčová – M. Vášáryová, J. Zahradníček – M. Kňažko, A. Švorc – P. Kočí, J. Jindrák – J. Satoranský a další. Baletní sólo V. Harapes. Nahrál Orchestr Národního divadla v Praze, dirigent J. Štych.
Jedním z prvních francouzských skladatelů, kteří prosazovali nový směr ve zpěvoherní tvorbě – lyrickou operu (opéra lyrique) – jako protipól tehdy vševládné „velké opery" meyerbeerovského typu, byl Pařížan Charles Gounod /1818–1893/. Jeho mistrovské hudebně dramatické dílo „Faust a Markétka", k němuž ho inspirovala proslulá Goethova literární předloha, se stalo již při premiéře 19. března 1859 v Paříži skutečnou senzací. Z Goetha sice libretisté Jules Barbier a Michel Carré použili v podstatě dějovou kostru a několik písňových textů, zato Gounodovo hudební pojetí tématu bylo zcela nové, životně opravdové. Něhu milostné lyriky tu střídá s dramaticky vypjatými scénami, s baletním pojetím rozkošnické Valpuržiny noci a dochází až k andělsky průzračnému Markétinu vykoupení. Všechny tyto nuance literárního a především hudebního nazírání na nový vztah člověka k člověku ztvárnil s vrcholnou poetičností režisér Petr Weigl ve svém filmovém ztvárnění z roku 1973 a do hlavních rolí obsadil něhyplnou Magdu Vášáryovou a mužného Milana Kňažka, jimž své pěvecké hlasy propůjčili sopranistka Marta Boháčová a tenorista Jiří Zahradníček. Nejslavnější Gounodovu operu uslyšíte v českém překladu Evy Bezděkové.(Česká televize)

29.1.2024kacer57 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hradní chodba z filmu Faust a Markéta.
16.8.2022jircu vložil reálnou fotografii k místu natáčení Příjezd družiny z filmu Faust a Markéta.
16.8.2022jircu vložil reálnou fotografii k místu natáčení Příjezd družiny na nádvoří z filmu Faust a Markéta.
22.12.2018krishniczka vložil reálnou fotografii k místu natáčení U vchodu do baziliky z filmu Faust a Markéta.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.04