Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Děj filmu či seriálu

kacer57

"Ztratila se Bílá paní". Kus Moravy v českém filmu, Pernštýn, její nejpamátnější hrad. Konečně! To činilo mnohé nedočkavými a zvědavými. A ten zájem také výrobce a všechny na filmu zúčastněné zavazoval. Výsledek. No, hodně rozpaků a neméně zklamání. Námět, i když ne původní, nebyl ve svojí podstatě vůbec špatný: drahocenný obraz Bílé paní byl ukraden a nahrazen kopií. Malíř, jenž ji na objednávku maloval, je zatčen pro podezření z krádeže. Pravého zloděje odhalí pětilístek kluků. Ale režijně nebyl tento námět zvládnut, po vleklé expozici je roztříštěn do řady scén, z nichž mnohé byly zcela zbytečné, jiné velmi naivní a vrcholí z tehdejšího puritanského pohledu prý v nechutnosti a v nevkusu průvodu nahých kluků, o němž nikdo neví, jak se tam dostal.

Samozřejmě, že se tyto záběry nebyly odsuzovány z prudérie, to nikdo z kritiků nepřiznal - ale upozorňovaly na představu, že by byl zcela vyloučený průvod mládeže, chlapců a děvčat dohromady, který by byl vedený řadou docela nahých kluků. Krajně naivní jsou ve filmu osudy ukradeného obrazu: kraj je plný četníků, všechny noviny jsou plné této loupeže a kluci, z nichž jeden je vnukem kasteláná a kteří jsou na hradě víc než doma, nevědí o tom nic a udělají si z obrazu draka! Atd. Kolektiv kluků hrál dobře a přirozeně,ale jen v místech, kde jsou sami mezi sebou: jinak jsou z nich hovořící loutky.Pro dospělé herce nebylo v tomto filmu celkem žádných vděčných úloh. Bez učitelky, herečky Vlasty Hrubé, odříkávající stále mravoučné průpovídky, by se byl děj určitě obešel, ostatní postavy byly docela zamlžené nebo ochotnicky "komické", takže opravdu jediný opravdu herecký výkon podala brněnská herečka Jarmila Urbánková jako výřečná majitelka pouťové střelnice. Přes to všechno má film několik pěkných obrazů, jež jej udržují na průměru tohoto druhu českých filmů.

Poznámka autora :Opět stojí za připomenutí, že tento film nebyl ještě ani jednou uveden žádnou z televizí, abychom si my, co vyznáváme starší československou filmovou tvorbu, si mohli udělat úsudek sami. (Asmodej)

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.84